joi, 22 decembrie 2011

Cover Story: 20 de porunci pentru investitori



Dacă te întrebi cumva ce ar fi mai bine de făcut, din punct de vedere investiţional, ţine cont de câteva reguli, doar vreo 20!

Este posibil ca, pe unele dintre acestea, să le fi aplicat deja, din când în când. Dar anul 2012 va inaugura o perioadă diferită de ceea ce a cunoscut omenirea până acum - economic, în primul rând.

Cele 20 de „porunci"

Strategiile de plasamente, fie la nivel personal, fie la nivel de firmă, vor trebui categoric redefinite. „Forbes România" a identificat cel puţin 20 de principii pe care ar trebui să le aplici. Investeşte diversificat, în instrumentele pe care le înţelegi şi renunţă la principiile din trecut.

Alege să te sfătuieşti cu cineva şi, în orice caz, economiseşte înainte de a te împrumuta. Pentru acest lucru, planifică-ţi cheltuielile în funcţie de venituri, alege momentul oportun şi nu te aventura pe terenuri necunoscute (vezi valutele Asiei).

În imobiliare, ţine aproape de retaileri şi stabileşte preţuri realiste în funcţie de potenţialul terenului. În artă, investeşte cu emoţie, dar cumpără cu acte, iar dacă eşti colecţionar ghidează-te după principii clare. Este la fel de important, oricât de mult te-ar pasiona un domeniu, să nu te aventurezi în zone ce îţi sunt complet străine.

În business, concentrea­ză-te numai pe afacere, alegând corect sursa de venit, iar pe piaţa de capital profită de volatilitate, cumpără şi păstrează pe propria răspundere. Fii atent şi la politicieni, acordă atenţie costurilor, dar nu face din asta o obsesie. În fine, investeşte şi pe termen lung, redefineşte, repoziţionează şi regândeşte strategiile de investiţii.

1. INVESTITORI, REINVENTAŢI-VĂ!

Indiferent de ceea ce credeți despre criză – că este în V, în W, că ne aflăm la mijlocul ei sau spre final –, un lucru este foarte clar: perioada prin care trece omenirea acum este unică și nu are nicio legătură cu trecutul. Prin urmare, nici nu au fost găsite soluțiile-miracol prin care să fie depășită cu bine această perioadă. „Practic, vorbim despre soluțiile clasice care nu mai au acum niciun fel de aplicabilitate“, explică Radu Crăciun, analist economic și director de investiții la compania olandeză Eureko Fond de Pensii.

Din punct de vedere investițional, lucrurile sunt și mai complicate, pentru că în deciziile finale de plasament, dacă acest lucru nu s-a întâmplat deja în anul ce se încheie acum, categoric este nevoie de o regândire a strategiilor pentru 2012. Cum se explică însă necesitatea resetării mentalității investitorilor? Simplu: prin faptul că lumea se află în pragul unor schimbări de proporții, demografice, politice și economice.

„Să ne uităm numai la faptul că popoarele îmbătrânesc și generația tânără are o pondere din ce în ce mai mică în totalul populației globului“, argumentează Crăciun. Problema demografică reprezintă doza de unicitate a acestei crize. Ceea ce va însemna că, în viitorul nu foarte îndepărtat, sistemele de protecție socială vor intra sub o presiune de finanțare, peste tot în lume. Este, de altfel, ceea ce se observă deja în România, unde statisticile arată, de ani buni, că o persoană activă susține patru persoane pensionate. Presiunile pe bugetul de pensii al statului a fost atât de mare, încât România a fost nevoită ca o bună parte din banii proveniți din împrumuturile de la FMI să fie direcționate spre plata pensiilor.

Pentru viitor, Crăciun vede două scenarii, ambele la fel de triste. Primul: statele vor reduce masiv cheltuielile sociale pentru a reechilibra bugetele naționale, ceea ce se va reflecta în nivelul de trai general, care va scădea.

Consecința nefastă pentru piețele bursiere este evidentă: deținătorii unor active financiare pe bursă le vor vinde, tocmai pentru a-și asigura același nivel de trai, iar pe vânzări masive, adică ofertă mare în piață, prețurile scad. Ca atare, „valorificarea activelor nu se va mai face la prețurile așteptate la momentul investiției în sine, dar va aduce lichidități celor care au nevoie“, explică Radu Crăciun. Mișcarea va fi benefică pentru posesorii tineri de lichidități, care vor putea achiziționa la prețuri mici.
Al doilea: statele cu populație bătrână vor deschide granițele pentru imigranții din țările cu populație tânără. Dar dacă implicațiile economice ar fi, până la un punct, benefice – forță de muncă proaspătă, pe salarii mai mici, creștere a consumului etc. –, în plan social ar apărea probleme de cultură, civilizație și religie care, la rândul lor, trebuie rezolvate. „Până nu demult, era aproape de neconceput să te uiți la asemenea aspecte atunci când analizai varianta unor investiții“, explică analistul Eureko.
Dacă iei în calcul doar aspectul crizei demografice, este de înțeles, de exemplu, de ce obligațiunile emise de un stat care nu își va rezolva problema demografică, pe al cărui buget de pensii va apărea o presiune foarte mare la un moment dat, nu vor putea fi la fel de bine cotate pe piața obligațiunilor, iar investitorii vor fi reticenți. Este vorba de capacitatea acelui stat de a avea o economie performantă, pe termen lung, astfel încât să poată răscumpăra obligațiunile emise, la termenul și în cuantumul stabilit.
Radu Crăciun amintește încă un amănunt esențial, care ține tot de demografie: structura vârstelor în diferite zone ale lumii va direcționa, practic, capitalul mondial. „Vor fi favorizate țările cu populație tânără, ale căror resurse umane vor asigura creșterea economică pe termen lung“, spune Crăciun. Un alt factor important de care va trebui să țină cont un investitor de „școală nouă“ (a se citi de criză) este cel politic – „sursă a unor evoluții impredictibile în viitor“, după cum apreciază Radu Crăciun.
Actuala clasă de guvernanți, la nivel mondial, este prizonieră a unei crize de sistem politic, adaugă acesta, care va pune presiuni suplimentare pe bugete și economii.  Prin urmare, ideea că obligațiunile sunt cele mai sigure investiții nu-și mai găsește corespondent în realitate, de unde sugestia pentru investitori: fiți atenți și selectivi! Pariul piețelor pare a fi acum cel pe resursele naturale, convenționale sau alternative. Or, spune Crăciun, dacă la un moment dat apare necesitatea acută pentru un stat care dispune de asemenea resurse să-și finanțeze un buget deficitar, autoritățile respective ar putea opera o naționalizare a resurselor. Prin urmare, ceea ce părea că, pe termen lung, va aduce lichidități oricând – acțiuni ale marilor companii de extracție din lume, de exemplu – se va dovedi, într-un moment critic, că a fost un plasament neinspirat. Doar pentru că nimeni nu a luat în calcul măsurile politice extreme care ar putea fi luate, în anumite circumstanțe. 
Ce este de făcut, de fapt, în asemenea circumstanțe, complet diferite față de perioadele anterioare? Schimbărea mentalității și a abordării, ca investitori, este esențială, spune Crăciun. „Șterge din minte principiile pe care le aplicai în trecut“, adaugă el. Diversifică, informează-te și implică-te doar pe segmente pe care le stăpânești foarte bine sunt cele trei principii minimale care ar trebui aplicate. Radu Crăciun spune că este esențial să înțelegi foarte bine varianta investițională pentru care ai optat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu