marți, 1 mai 2012

Ambitia lui Eike Batista: Sa devina cel mai bogat om al lumii pana in 2015

Eike Batista, cel mai bogat cetatean al Braziliei, unde controleaza cinci companii, mai detine si o mina de aur in Columbia. Aflat pe locul 10 in topul Bloomberg al celor mai bogati oameni ai lumii, brazilianul spune ca va depasi averea lui Carlos Slim pana in 2015.
In prezent, averea lui Batista este de aproximativ 31,9 miliarde de dolari, potrivit clasamentului Bloomberg.

Batista detine conglomeratul EBX Group, iar companiile din cadrul grupului sunt listate la bursa Novo Mercado: OGX[4] (petrol si gaze), MPX[5] (energie), LLX[6] (logistica), MMX[7] (minerit) and OSX[8] (servicii offshore si echipamente).

Ambitia lui Batista, de a deveni numarul unu intre miliardarii lumii, acolo unde acum se afla Carlos Slim, cu o avere de 73,7 miliarde de dolari nu are nevoie, asa cum spune el, decat de "putin timp". "Lasati-ma sa lucrez", spune el, in cadrul unui interviu acordat Bloomberg.

Intrebat fiind care a fost sursa de inspiratie care l-a determinat sa-si doreasca sa devina cel mai bogat om al lumii, Batista a spus ca este vorba despre spiritul competitional, pe care l-a dobandit in copilarie.

"Am suferit de astm puternic in copilarie, asa ca mama m-a aruncat intr-o piscina cu apa rece", a spus el. "Am invatat ca boala poate fi invinsa prin disciplina si am vazut ca poti ajunge departe prin performanta, iar asta-i parte din ADN-ul meu...Sunt foarte competitiv".

La doar 23 de ani, Batista a infiintat o companie care comercializa aur, numita Autram Aurem, care folosea drept logo soarele incas. Un an si jumatate mai tarziu, compania era evaluata la sase milioane de dolari.

La varsta de 29 de ani a devenit directorul executiv al TVX Gold, companie listata la Canadian Stock Exchange. Intre 1980 si 2000 a Batista era implicat in operatiuni aurifere in cadrul a opt mine in Brazilia si Canada, afaceri care valorau peste 20 de milioane de dolari. Intre 1991 si 1996 valoarea companiei sale a ajuns la o valoare mai mult decat tripla.

In 2011, Batista se afla pe locul 8 in topul celor mai bogati oameni ai lumii, realizat de catre revista Forbes si era cel mai bogat om din America de Sud.
Sursa: http://www.business24.ro

vineri, 16 martie 2012

MERITOCRATIA

MERITOCRATIA de Primo Laurentiu,  2008-2009
O carte editata la Editura Antet la inceputul anului 2009 si interzisa in reteaua de librarii din 2010.


Definitie

Meritocrația este o formă de guvernământ sau de organizare în care nominalizarea este făcută și sarcinile sunt atribuite pe baza abilității (meritelor) și talentului, nu pe baza averii (plutocrație), originii, legăturilor de familie (nepotism), privilegiilor de clasă (aristocrație), dreptului primului ocupant, popularității (democrație) sau a altor factori determinanți privind poziția socială sau puterea politică.
Cuvântul meritocrație este adesea utilizat în zilele noastre pentru a descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute în principal prin competiție, sau prin talent și competență demonstrate. Principiul este că o poziție investită cu responsabilități și prestigiu social trebuie dobândită, nu moștenită sau obținută prin criterii arbitrare. Meritocrația este de asemenea termenul folosit pentru a descrie sau critica o societate concurențială care acceptă decalaje inechitabile ale venitului, averii și poziției sociale în funcție de talent, merit, competență, motivație și efort.
Termenul „meritocrație” a fost folosit pentru prima oară într-un sens peiorativ de către Michael Young în cartea lui, The Rise of the Meritocracy (Ascensiunea meritocrației), 1958, care descrie un viitor anormal în care poziția socială este determinată de coeficientul de inteligență (IQ), plus efort. În carte acest sistem social duce la o revoluție socială în care masele răstoarnă elita devenită arogantă și ruptă de restul lumii. 

Veti regasi aceasta carte la adresa web:  http://www.meritocratia.ro/. Pentru mine a fost o lectura placuta, interesanta, atat de interesanta, incat am considerat ca trebuie sa o citeasca si alti oameni  care doresc sa se implice in propria viata, si sa isi controleze destinul, nu sa se lase hipnotizati de plutocratia clasei politice din Romania.

joi, 8 martie 2012

Anul trecut a fost cel mai bun an din istoria BMW

Constructorul german de automobile de lux Bayerische Motoren Werke AG (BMW) a anunţat joi că în 2011 a înregistrat un profit record, adăugând că se aşteaptă să continue să crească şi în acest an.
BMW a precizat că în 2011 profitul său net s-a situat la 4,907 miliarde de euro, în creştere cu 51,3% comparativ cu 2010, în timp ce vânzările au crescut cu 13,8% până la 68,821 miliarde de euro. Compania a adăugat că anul trecut a vândut un număr de 1,669 milioane vehicule, în creştere cu 14,2% comparativ cu 2010.

"Anul trecut a fost cel mai bun an din istoria BMW. Am stabilit noi recorduri în termeni de unităţi vândute, profituri şi cifră de afaceri", a declarat directorul general Norbert Reithofer. "După vânzările record de anul trecut ne aşteptăm să putem să creştem numărul livrărilor şi în 2012", a adăugat Reithofer.
Compania a subliniat că are de gând să majoreze dividendele până la 2,30 euro pentru fiecare acţiune ordinară, de la 1,30 euro anul trecut, şi la 2,32 euro pentru o acţiune preferenţială, de la 1,31 euro anul trecut.
Sursa: www.capital.ro